TOP 5 cele mai folosite operatiuni pe casa de marcat

Casa de marcat nu mai este de ceva vreme doar un simplu instrument de efectuat calcule și încasat. Grație tendințelor tehnologice care au avut un impact major și în sfera fiscală, asistăm la transformări care până recent păreau aproape imposibile. 


În prezent, aceste aparate fiscale au integrate multe funcții care ușurează considerabil activitatea operatorilor economici. Iată care sunt cele mai utilizate operațiuni pe casa de marcat și la ce sunt acestea utile. 

1. Raportul X de verificare


Acest raport informativ se folosește pentru a verifica, pe parcursul zilei, totalul vânzărilor înregistrate în casa de marcat. Este de un real folos având în vedere că raportul Z, care se efectuează la sfârșitul programului, este mai scurt după introducerea jurnalului electronic. 


Toate datele oferite de raportul X nu mai sunt disponibile după ce ați scos raportul fiscal de închidere zilnică. Pe baza raportului Z și a registrului se înregistrează veniturile obținute în evidența contabilă. De reținut și că înregistrarea raportului Z în evidențele contabile este în continuare obligatorie, chiar dacă a fost eliminată obligația utilizatorului de a depune A4200 (în contextul conectării aparatelor fiscale la sistemul ANAF).

2. Anularea unui bon fiscal


Printre cele mai folosite operațiuni pe casa de marcat se află și anularea unui bon fiscal.  În lege sunt prevăzute două situații în care este permisă anularea bonului de casă. Fie operatorul de vânzări a introdus o sumă greșită, fie clientul s-a răzgândit și nu a mai achitat contravaloarea unui produs ori a mai multora din diverse motive. Procedura este descrisă detaliat în Normele metodologice de aplicare a O.U.G. nr. 28/1999, aprobate prin H.G. nr. 479/2003, republicată, cu modificările ulterioare. 

Este interzisă emiterea de bonuri fiscale cu valori negativ și anularea ori corectarea unei operațiuni după ce bonul de casă a fost emis.


3. Fiscalizarea casei de marcat

După ce ai achiziționat o casă de marcat de la un dealer autorizat, așa cum prevede legea, aparatul trebuie să treacă printr-un proces care se numește fiscalizare. Pe scurt, operațiunea presupune introducerea datelor de identificare ale operatorului economic – antet, cote TVA, ora, data și serie fiscală. De această etapă se ocupă un tehnician autorizat, însă operatorului economic îi revine obligația de a întocmi documentația necesară pentru obținerea numărului fiscal. Vezi aici cât durează fiscalizarea casei de marcat.

Urmăriți-ne pe pagina de Facebook pentru astfel de informații actualizate la zi!


De ce este important să achiziționezi case de marcat de la dealeri autorizați? Fiindcă aceștia dețin certificările necesare pentru a comercializa aparatură fiscală, o dovadă că produsele respectă cerințele și normele impuse de autoritățile fiscale. Mai mult de atât, te pot ajuta cu întreaga procedură, astfel încât să te poți concentra pe alte sarcini administrative. Tehnicienii Danubius te pot ajuta, contra cost, cu procedura de punere în funcțiune a casei de marcat, iar fiscalizarea și instruirea sunt gratuite.   


Casele de marcat DATECS dețin certificarea CE și corespund celor mai înalte standarde de calitate.

 

4. Defiscalizarea casei de marcat


Atât casele de marcat vechi care au necesitat schimbarea potrivit noilor reglementări fiscale, cât și aparatele fiscale defecte, cu memoria fiscală plină, ori la care se renunță pentru că se închide punctul de lucru ori firma trebuie să treacă prin procesul de defiscalizare. 


Predarea memoriei fiscale este obligatorie și se poate realiza doar de o unitate de service avizată de ANAF. Trebuie întocmit un dosar pentru defiscalizare și un proces verbal care se ia în evidență de către Fisc. Ultimul pas este anularea numărului de ordine alocat de către Direcția Finanțelor Publice. 


5. Raportarea datelor la ANAF


După conectarea casei de marcat la sistemul informatic al ANAF, toate datele despre vânzări se vor transmite automat de către aparat după generarea raportului Z de închidere zilnică. Prin noua procedură se elimină obligativitatea depunerii declarației A4200, fișier pe care firmele trebuiau să îl transmită o dată pe lună, până pe dată de 20, către Fisc. Astfel se simplifică activitatea operatorilor economici care nu mai sunt  nevoiți să apeleze la tehnicieni de service și contabili pentru extragerea și transmiterea fișierelor. 


Depunerea A4200 este în continuare obligatorie pentru unii comercianți, cei ale căror aparate de marcat sunt instalate în zone nedeservite de rețele de comunicații. 


Citește și: Conectarea caselor de marcat la ANAF - ce date vor fi transmise

Decont 300 sau decont de TVA - ce trebuie sa stii in 2021Decont 300 sau decont de TVA - ce trebuie sa stii in 2021Declarația 300, cunoscută pe scena fiscală și ca decont 300 sau decont de TVA, se află în topul formularelor obligatorii în relația cu Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Începând cu anul 2019, acesta se transmite numai prin mijloace electronice de transmitere la distanță. În această primăvară, Fiscul a adus noi modificări Declarației 300, care au fost oficializate prin Ordinul nr. 632/2021(Monitorul Oficial nr. 464 din 4 mai 2021). ...
Scurt ghid de documente contabile și fiscale pentru antreprenorii din retailScurt ghid de documente contabile și fiscale pentru antreprenorii din retailDacă ai pornit recent pe calea antreprenoriatului în retail ori ai această intenție în viitorul apropiat, trebuie să iei în calcul și documentele contabile și fiscale ale afacerii tale. Indiferent de mărimea și specificul firmei, legea te obligă să ai un contabil intern (angajat) ori extern. Contabilul te va informa încă de la primele întâlniri care sunt documentele contabile și fiscale de care are nevoie, dar și alte informații asemănătoare. ...
Conectarea caselor de marcat la ANAF - ce date vor fi transmiseConectarea caselor de marcat la ANAF - ce date vor fi transmiseConectarea caselor de marcat la ANAF, procedură începută oficial la 31 martie 2021, se realizează pe categorii de contribuabili și urmează să se finalizeze la finalul lunii noiembrie 2021. Ministerul Finanțelor Publice și ANAF au depus eforturi pentru ca proiectul digital care vizează conectarea aparatelor fiscale de marcat la sistemul informatic să fie definitivat în acest an. REMINDER - termenele pentru conectarea caselor de marcat la ANAF În calendarul de ...
Danubius Exim
Suport Service: 021/200 6000
Datecs.ro - Magazin echipamente fiscale
© Copyright Datecs.ro 2021. Toate drepturile rezervate. Operator de date cu caracter personal atestat de ANSPDCP, sub numarul 16326