TOP 5 cele mai folosite operatiuni pe casa de marcat

Casa de marcat nu mai este de ceva vreme doar un simplu instrument de efectuat calcule și încasat. Grație tendințelor tehnologice care au avut un impact major și în sfera fiscală, asistăm la transformări care până recent păreau aproape imposibile. 


În prezent, aceste aparate fiscale au integrate multe funcții care ușurează considerabil activitatea operatorilor economici. Iată care sunt cele mai utilizate operațiuni pe casa de marcat și la ce sunt acestea utile. 

1. Raportul X de verificare


Acest raport informativ se folosește pentru a verifica, pe parcursul zilei, totalul vânzărilor înregistrate în casa de marcat. Este de un real folos având în vedere că raportul Z, care se efectuează la sfârșitul programului, este mai scurt după introducerea jurnalului electronic. 


Toate datele oferite de raportul X nu mai sunt disponibile după ce ați scos raportul fiscal de închidere zilnică. Pe baza raportului Z și a registrului se înregistrează veniturile obținute în evidența contabilă. De reținut și că înregistrarea raportului Z în evidențele contabile este în continuare obligatorie, chiar dacă a fost eliminată obligația utilizatorului de a depune A4200 (în contextul conectării aparatelor fiscale la sistemul ANAF).

2. Anularea unui bon fiscal


Printre cele mai folosite operațiuni pe casa de marcat se află și anularea unui bon fiscal.  În lege sunt prevăzute două situații în care este permisă anularea bonului de casă. Fie operatorul de vânzări a introdus o sumă greșită, fie clientul s-a răzgândit și nu a mai achitat contravaloarea unui produs ori a mai multora din diverse motive. Procedura este descrisă detaliat în Normele metodologice de aplicare a O.U.G. nr. 28/1999, aprobate prin H.G. nr. 479/2003, republicată, cu modificările ulterioare. 

Este interzisă emiterea de bonuri fiscale cu valori negativ și anularea ori corectarea unei operațiuni după ce bonul de casă a fost emis.


3. Fiscalizarea casei de marcat

După ce ai achiziționat o casă de marcat de la un dealer autorizat, așa cum prevede legea, aparatul trebuie să treacă printr-un proces care se numește fiscalizare. Pe scurt, operațiunea presupune introducerea datelor de identificare ale operatorului economic – antet, cote TVA, ora, data și serie fiscală. De această etapă se ocupă un tehnician autorizat, însă operatorului economic îi revine obligația de a întocmi documentația necesară pentru obținerea numărului fiscal. Vezi aici cât durează fiscalizarea casei de marcat.

Urmăriți-ne pe pagina de Facebook pentru astfel de informații actualizate la zi!


De ce este important să achiziționezi case de marcat de la dealeri autorizați? Fiindcă aceștia dețin certificările necesare pentru a comercializa aparatură fiscală, o dovadă că produsele respectă cerințele și normele impuse de autoritățile fiscale. Mai mult de atât, te pot ajuta cu întreaga procedură, astfel încât să te poți concentra pe alte sarcini administrative. Tehnicienii Danubius te pot ajuta, contra cost, cu procedura de punere în funcțiune a casei de marcat, iar fiscalizarea și instruirea sunt gratuite.   


Casele de marcat DATECS dețin certificarea CE și corespund celor mai înalte standarde de calitate.

 

4. Defiscalizarea casei de marcat


Atât casele de marcat vechi care au necesitat schimbarea potrivit noilor reglementări fiscale, cât și aparatele fiscale defecte, cu memoria fiscală plină, ori la care se renunță pentru că se închide punctul de lucru ori firma trebuie să treacă prin procesul de defiscalizare. 


Predarea memoriei fiscale este obligatorie și se poate realiza doar de o unitate de service avizată de ANAF. Trebuie întocmit un dosar pentru defiscalizare și un proces verbal care se ia în evidență de către Fisc. Ultimul pas este anularea numărului de ordine alocat de către Direcția Finanțelor Publice. 


5. Raportarea datelor la ANAF


După conectarea casei de marcat la sistemul informatic al ANAF, toate datele despre vânzări se vor transmite automat de către aparat după generarea raportului Z de închidere zilnică. Prin noua procedură se elimină obligativitatea depunerii declarației A4200, fișier pe care firmele trebuiau să îl transmită o dată pe lună, până pe dată de 20, către Fisc. Astfel se simplifică activitatea operatorilor economici care nu mai sunt  nevoiți să apeleze la tehnicieni de service și contabili pentru extragerea și transmiterea fișierelor. 


Depunerea A4200 este în continuare obligatorie pentru unii comercianți, cei ale căror aparate de marcat sunt instalate în zone nedeservite de rețele de comunicații. 


Citește și: Conectarea caselor de marcat la ANAF - ce date vor fi transmise

POS bancar in folosinta GRATUITAPOS bancar in folosinta GRATUITABluePad-55 BluePad-5000 Daca te numeri printre clientii fideli Datecs – adica folosesti casa de marcat Datecs de cel putin 3 ani – si iti doresti si tu optiunea acceptarii platii cu cardul, dar nu ai posibilitatea achizitionarii unui echipament, venim in intampinarea ta cu o noua solutie: BP 5000 si BP 55. De ce sa alegi POS bancar Datecs? Poti accepta orice forma de plata moderna Previi eroarea umana si frauda - conectezi POS-ul la casa de marcat si primesti direct un singur bon (FISCAL si ...
Ce este si ce face un terminal POS - Ghid de alegere a celei mai bune solutiiCe este si ce face un terminal POS - Ghid de alegere a celei mai bune solutiiÎn planul oricărui business, fie că este la început ori în plină ascensiune, alegerea echipamentelor fiscale este o etapă importantă. Plățile cu cardul prin terminal POS nu mai reprezintă de mulți ani o noutate în comerț, o nișă care se află într-o continuă dezvoltare. Utilizarea POS-ului nu este doar un pas modern pentru dezvoltarea afacerii, ci și o măsură obligatorie reglementată prin lege. Mai exact, este vorba despre Legea 209/2016, cunoscuta ...
Contabilitate si raportare financiara - care sunt standardele internationale si de ce trebuie sa tii cont ca antreprenorContabilitate si raportare financiara - care sunt standardele internationale si de ce trebuie sa tii cont ca antreprenorSocietățile comerciale listate la bursă sunt obligate să adopte standardele internaționale de raportare financiară (IFRS), după cum stabilește Ordinul nr. 881/2012 al Ministerului Finanțelor Publice. De atunci până în prezent au apărut mai multe noutăți în legislația IFRS care pot pune în dificultate și un specialist cu experiență, dacă nu este bine informat. Trecerea la aceste standarde implică schimbări importante în sistemul financiar de ...
Danubius Exim
Suport Service: 0212006000
Datecs.ro - Magazin echipamente fiscale
© Copyright Datecs.ro 2024. Toate drepturile rezervate. Operator de date cu caracter personal atestat de ANSPDCP, sub numarul 16326