Noutati fiscale: modificari de care trebuie sa stii 

Cu siguranță anul 2021 va rămâne în istoria fiscalității, având în vedere numărul mare de noutăți fiscale intrate în legislație în ultimele trei luni. De la formulare și proceduri modificate până la picantele schimbări din sfera TVA, contribuabilii au avut parte de multe emoții.


Trecem în revista cele mai importante noutăți fiscale ale verii 2021, cu accent pe efectele pe care le au asupra companiilor și persoanelor fizice.

Noutăți fiscale – lista principalelor modificări ale anului 2021 


Prelungirea termenului Declarației privind beneficiarul real

Prin OUG nr. 43/2021 a fost prelungit oficial termenul pentru depunerea Declarației privind beneficiarul real până la 1 octombrie 2021. Între timp a fost simplificată depunerea acesteia, noul model având doar o pagină și jumătate. Mai mult de atât, nu mai trebuie însoțită de alte cereri precum „cererea pentru depunerea declarației de beneficiar real”. Începând din 2022, declarația de beneficiar real se va mai depune doar atunci când au loc modificări, nu în fiecare an. 


Finanțele au amânat preluarea Direcției de Soluționare a Contestațiilor de la Fisc

Ministerul Finanțelor Publice a amânat mutarea de la ANAF a activității de soluționare a contestațiilor formulate de firme și persoane fizice autorizate, după cum s-a stabilit prin OUG 51/2021. Noul termen a fost prorogat până la 1 octombrie. Termenul stabilit anterior prin Legea nr. 295/2020 era de 6 luni de la intrarea în vigoare a acesteia - 21 iunie 2021. 

Expirarea termenului pentru conectarea AMEF la ANAF pentru marii contribuabili
 

Pe 30 iunie a expirat termenul pentru conectarea caselor de marcat fiscale deținute de operatorii economici încadrați în categoria marilor contribuabili. Următorul termen, 30 noiembrie 2021, îi vizează pe operatorii economici încadrați în categoria contribuabililor mijlocii și mici. 

Odată cu noile modificări fiscale, se renunță la anumite declarații care se depun periodic de către contribuabili pentru transmiterea datelor. Înainte aceste informații se trimiteau lunar de către firme, iar acum se vor transmite automat zilnic la serverul ANAF. 


Citește și: Conectarea caselor de marcat la ANAF - ce date vor fi transmise

Adaptarea Codului fiscal la noile reguli privind comerțul transfrontalier

De la 1 iulie 2021 au fost introduse noi reguli în comerțul electronic pentru declararea mărfurilor și plata TVA - trebuie să se colecteze TVA pentru toate importurile. 

A fost eliminată scutirea de TVA la import pentru mărfurile din trimiteri care nu depășesc 10 Euro. 

Prin OUG 59/2021, care a modificat Codul fiscal, au fost transpuse în legislația națională prevederile unor directive europene. A fost necesară dezvoltarea sistemelor informatice ce permit persoanelor impozabile și intermediarilor care acționează în numele lor să depună online informațiile solicitate pentru înregistrarea în cadrul regimurile speciale pentru servicii prestate și vânzări intracomunitare. 

Exemple de reglementări privind livrarea de bunuri: 

În cazul în care o persoană impozabilă, prin utilizarea unei interfețe electronice cum ar fi o piața online, o platformă, un portal sau alte mijloace similare, facilitează vânzarea la distanță de bunuri importate din teritorii terțe sau țări terțe în loturi cu o valoare intrinsecă de maximum 150 euro, se consideră că aceasta persoană impozabilă a primit și a livrat ea însăși bunurile respective.

Locul livrării în cazul vânzărilor intracomunitare de bunuri la distanță este considerat a fi locul în care se află bunurile în momentul în care se încheie expedierea sau transportul bunurilor către client. 

Noul proces verbal utilizat de ANAF

ANAF a fost un adevărat motor de noutăți fiscale în vara 2021. Prin Ordinul 1036/2021 a fost actualizat formularul tipizat "Proces-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor" folosit în activitatea de verificare a situației fiscale personale. 

Procedura pe care inspectorii ANAF o aplică la constatarea unor fapte cu răspundere penală

Ordinul ANAF 1071/2021 a aprobat Procedura privind aplicarea prevederilor art. 131 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală. Procedura privind aplicarea prevederilor art. 131 alin. (1) din Codul de procedură fiscală are ca scop definirea acțiunilor ce trebuie efectuate de organele de inspecție fiscală în situația în care în cadrul unui control se fac constatări în legătură cu săvârșirea unor fapte prevăzute de legea penală în legătură cu mijloacele de probă privind stabilirea bazei de impozitare care fac obiectul inspecției fiscale și pentru care sunt aplicabile prevederile art. 132 din același act normativ. 

Asistență pentru completarea Declarației unice până la 25 mai

Pe lista de noutăți fiscale se numără și prelungirea asistenței pentru completarea DU. Funcționarii din cadrul organului fiscal central ori alți funcționari din cadrul organului fiscal central îi vor asista pe contribuabili să completeze Declarația unică până la noul termen de depunere – 25 mai. Înainte, aceștia aveau obligația, cel puțin o zi pe săptămână, să fie la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale, de la 15 ianuarie până la 15 martie. 

Modificarea decontului de TVA

Decontul de TVA (Declarația 300) a fost modificat, în luna august, prin Ordinul 1253/2021. Modificările au fost necesare ca urmare a intrării în vigoare a OUG 59/2021, act normativ ce a adus noutăți în Codul fiscal privind comerțul transfrontalier.

Modificarea formularului 085

Modificarea formularului 085 pentru opțiune TVA la servicii electronice a fost făcută prin Ordinul 1254/2021. La fel ca în cazul Declarației 300, au fost necesare anumite schimbări după ce a intrat în vigoare OUG 59/2021. 

Impozitarea din oficiu pentru persoanele fizice

Persoanele fizice (PFA-uri, profesioniști, drepturi de autor) care au primit indemnizații de la stat, în contextul pandemiei, și nu le-au declarat în Declarația unică vor fi impozitate din oficiu, conform Ordinului 1251/2021. 

Pentru veniturile obținute din indemnizațiile prevăzute de OUG 30/2020 și OUG 132/2020 se datorează impozitul pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate. 

Și a doua parte a anului 2021 va fi una bogată în noutăți fiscale, având în vedere că, pe site-ul Finanțelor, se află în dezbatere publică două proiecte de OUG pentru modificarea Codului Fiscal și a Codului de Procedură Fiscală. 

Ce este si ce face un terminal POS - Ghid de alegere a celei mai bune solutiiCe este si ce face un terminal POS - Ghid de alegere a celei mai bune solutiiÎn planul oricărui business, fie că este la început ori în plină ascensiune, alegerea echipamentelor fiscale este o etapă importantă. Plățile cu cardul prin terminal POS nu mai reprezintă de mulți ani o noutate în comerț, o nișă care se află într-o continuă dezvoltare. Utilizarea POS-ului nu este doar un pas modern pentru dezvoltarea afacerii, ci și o măsură obligatorie reglementată prin lege. Mai exact, este vorba despre Legea 209/2016, cunoscuta ...
Contabilitate si raportare financiara - care sunt standardele internationale si de ce trebuie sa tii cont ca antreprenorContabilitate si raportare financiara - care sunt standardele internationale si de ce trebuie sa tii cont ca antreprenorSocietățile comerciale listate la bursă sunt obligate să adopte standardele internaționale de raportare financiară (IFRS), după cum stabilește Ordinul nr. 881/2012 al Ministerului Finanțelor Publice. De atunci până în prezent au apărut mai multe noutăți în legislația IFRS care pot pune în dificultate și un specialist cu experiență, dacă nu este bine informat. Trecerea la aceste standarde implică schimbări importante în sistemul financiar de ...
Amenzile si alte consecinte asociate neconectarii caselor de marcat la ANAF la timpAmenzile si alte consecinte asociate neconectarii caselor de marcat la ANAF la timpLegiuitorii nu mai sunt dispuși să amâne termenul pentru conectarea caselor de marcat la serverul Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Data limită pentru operatorii economici încadrați în categoria marilor contribuabili a expirat la finalul lunii iunie 2021, iar cel pentru IMM-uri (întreprinderile mici și mijlocii) se apropie cu pași repezi – 30 noiembrie 2021. Firmele care nu respectă termenele de conectare vor suporta consecințe majore, amenzile ...
Danubius Exim
Suport Service: 021/200 6000
Datecs.ro - Magazin echipamente fiscale
© Copyright Datecs.ro 2023. Toate drepturile rezervate. Operator de date cu caracter personal atestat de ANSPDCP, sub numarul 16326