Impozit pe profit. Noutatile anului 2019

info impozit profit 2019

Impozitul pe profit se aplica tuturor contribuabililor care inregistreaza profit fiscal intr-o anumita perioada (perioada de raportare). Cota  standard de impozitare este de 16%, exceptie facand persoanele juridice care realizeaza venituri in baza unui contract de asociere, dar si operatorii economici din nisa barurilor si cluburilor de noapte ori a cazinourilor. Pentru intreprinderile mentionate se aplica o cota impozabila de 5%.

Anul 2019 aduce insa modificari legislative in ceea ce priveste impozitul pe profit.

Impozit pe profit in 2019: cui i se aplica?

In conformitate cu Codul Fiscal, impozitul pe profit se aplica in 2019 pentru toate companiile a caror cifra de afaceri depaseste 1 milion de euro. Sub acest prag, firmele se subordoneaza reglementarilor impozitarii microintreprinderilor.

Pe de alta parte, tranzitia spre profitul impozitabil se poate realiza si optional, de catre acele firme care au subscris un capital social minim de 45.000 de lei si cel putin doi angajati (adica salariati cu contracte individuale de munca, cu norma intreaga de 8h/zi, ori, in cazul in care exista contracte cu norma fractionata, se va realiza suma acestora astfel incat sa se formeze o norma intreaga).  

In plus, sunt obligate la plata impozitului pe profit urmatoarele categorii de persoane juridice:

  • PJ straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent/mai multor sedii permanente in Romania;
  • PJ straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania;
  • PJ straine care realizeaza venituri astfel cum sunt prevazute la art.12 lit. h);
  • PJ cu sediul social in Romania, infiintate potrivit legislatiei europene.

Cota de impozit pe profit in 2019

In ultimii ani, pe masa de discutii a guvernantilor din Romania s-a aflat si subiectul micsorarii cotei de impozit pe profit. Desi se doreste reducerea acesteia la 10%, nu exista inca nicio decizie clara asupra acestui fapt.

Cum se stabileste rezultatul fiscal

Rezultatul fiscal rezulta din calcul diferentei dintre venituri si cheltuieli, inregistrate conform reglementarilor contabile aplicabile, din care se scad incasarile neimpozabile si deducerile fiscale si la care se adauga cheltuielile nedeductibile.

Acesta se calculeaza trimestrial sau anual, fiind cumulat de la inceputul anului fiscal. De asemenea, in stabilirea rezultatului fiscal se calculeaza si elementele similare cu veniturile si cheltuielili, cum ar fi pierderile fiscale recuperabile.

Care sunt pasii pentru determinarea impozitului pe profit

Pentru a determina impozitul pe profit, contribuabilii vizati trebuie sa intocmeasca un registru de evidenta fiscala, intr-un singur exemplar. Acesta poate fi pastrat in forma fizica sau electronica.

Foarte importante este ca acesta sa se completeze in ordine cronologica. Totodata, informatiile ce vor fi inregistrate in cadrul sau trebuie sa corespunda cu cele prezentate in declaratiile de depunere. In functie de specificul si de nevoile business-ului, acest registru poate cuprinde date referitoare la urmatoarele aspecte: calculul dobanzilor, evidenta fiscala a vanzarilor cu plata i rate, lichidari, transferuri de active si altele.

Danubius Exim
Suport Service: 021/200 6000
Datecs.ro - Magazin echipamente fiscale
© Copyright Datecs.ro 2019. Toate drepturile rezervate. Operator de date cu caracter personal atestat de ANSPDCP, sub numarul 16326