Descarcarea jurnalului electronic din casa de marcat: ghid util

Potrivit celor mai recente reglementari fiscale, operatorii care utilizeaza case de marcat cu jurnal electronic au obligatia de a transmite lunar autoritatii fiscale fisierele care cuprind istoricul inregistrarilor din aparat.

Astfel, pana la data de 20 ale fiecarei luni, utilizatorii acestor echipamente fiscale trebuie sa raporteze datele lunii anterioare; printre informatiile ce necesita a fi comunicate se numara rapoartele zilnice de inchidere, datele din bonul fiscal si altele, toate cuprinse in cadrul unor documente digitale de tip PDF sau XML.

Avand in vedere aceasta obligativitate, un ghid referitor la descarcarea jurnalului electronic din casa de marcat va fi extrem de util pentru utilizatorii vizati.

Procedura de extragere a Raportului Lunar pentru ANAF

Iata care sunt pasii de urmat pentru a extrage Raportul Lunar stocat in memoria caselor de marcat cu jurnal electronic.

 • 1. Porneste casa de marcat;
 • 2. Apasa tasta 9;
 • 3. Tasteaza codul 0030;
 • 4. Apasa tasta TOTAL.
 • 5. Atunci cand pe display pare masaj 1) Export date se apasa din nou tasta TOTAL;
 • 6. Se va afisa mesajul INTRODUCETI UN DISPOZITIV;
 • 7. Conecteaza adaptorul miniusb-usb mama cu stick-ul de memorie introdus;
 • 8. Se va afisa mesajul 1)LUNAR ANAF, dupa care este necesara apasarea tastei TOTAL;
 • 9. Pe display-ul casei de marcat va aparea mesajul “INTRODUCETI INTERVALUL;
 • 10. Se va verifica luna pentru care trebuie emis raportul si, daca este cazul, se va modifica luna calendaristica folosind tastele corespunzatoare cifrelor corecte;
 • 11. Se apasa din nou TOTAL si se asteapta instiintarea ca procedura este finalizata (status indicat prin aparitia mesajului “EXPORTUL ESTE COMPLET”).

Convertirea in XML a Raportului Lunar

Dupa ce exportul s-a efectuat complet, se poate retrage stick-ul de memorie din adaptor, dupa care se va introduce intr-un laptop sau intr-un PC-ul tip Desktop.

In mod automat, casa de marcat realizeaza pe stick folderul denumit AMEF (abrevierea de la Aparat de Marcat Electronic Fiscal), in cadrul caruia se regaseste si fisierul ce poarta denumirea “Perioada_raportare”. Acest fisier are format .P7B si trebuie convertit in XML cu ajutorul soft-ului DUK Integrator, disponibil pe site-ul anaf.ro. DUK Integrator trebuie sa fie descarcat in laptop-ul sau PC-ul pe care se realizeaza procedura. De asemenea, este necesara instalarea in prealabil a aplicatiei Java, daca aceasta nu exista deja pe device-ul utilizat.

Important de stiut

 • Memory stick-ul trebuie sa fie gol in momentul in care se realizeaza exportul fisierelor XML din casa de marcat. Daca aceasta regula nu se respecta, se vor genera erori la depunerea declaratiei 4200 pe site-ul ANAF. Mai exact, se va afisa mesajul “ Numarul de zile fiscale declarate este diferit de numarul de fisiere Z gasite”.
 • Pentru ca un export sa fie realizat corect, el trebuie sa contina minimum un fisier pentru fiecare zi fiscala, precum si un fisier centralizator.
 • Descarcarea rapoartelor poate fi realizata folosind si alte metode, altele decat programul disponibil pe site-ul Autoritatii Fiscale. Acestea sunt, de fapt, software-uri de vanzare si de gestiune care pot fi solicitate de la furnizorul casei de marcat.
Decont 300 sau decont de TVA - ce trebuie sa stii in 2021Decont 300 sau decont de TVA - ce trebuie sa stii in 2021Declarația 300, cunoscută pe scena fiscală și ca decont 300 sau decont de TVA, se află în topul formularelor obligatorii în relația cu Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Începând cu anul 2019, acesta se transmite numai prin mijloace electronice de transmitere la distanță. În această primăvară, Fiscul a adus noi modificări Declarației 300, care au fost oficializate prin Ordinul nr. 632/2021(Monitorul Oficial nr. 464 din 4 mai 2021). ...
TOP 5 cele mai folosite operatiuni pe casa de marcatTOP 5 cele mai folosite operatiuni pe casa de marcatCasa de marcat nu mai este de ceva vreme doar un simplu instrument de efectuat calcule și încasat. Grație tendințelor tehnologice care au avut un impact major și în sfera fiscală, asistăm la transformări care până recent păreau aproape imposibile. În prezent, aceste aparate fiscale au integrate multe funcții care ușurează considerabil activitatea operatorilor economici. Iată care sunt cele mai utilizate operațiuni pe casa de marcat și la ce sunt acestea ...
Scurt ghid de documente contabile și fiscale pentru antreprenorii din retailScurt ghid de documente contabile și fiscale pentru antreprenorii din retailDacă ai pornit recent pe calea antreprenoriatului în retail ori ai această intenție în viitorul apropiat, trebuie să iei în calcul și documentele contabile și fiscale ale afacerii tale. Indiferent de mărimea și specificul firmei, legea te obligă să ai un contabil intern (angajat) ori extern. Contabilul te va informa încă de la primele întâlniri care sunt documentele contabile și fiscale de care are nevoie, dar și alte informații asemănătoare. ...
Danubius Exim
Suport Service: 021/200 6000
Datecs.ro - Magazin echipamente fiscale
© Copyright Datecs.ro 2021. Toate drepturile rezervate. Operator de date cu caracter personal atestat de ANSPDCP, sub numarul 16326