Descarcarea jurnalului electronic din casa de marcat: ghid util

Potrivit celor mai recente reglementari fiscale, operatorii care utilizeaza case de marcat cu jurnal electronic au obligatia de a transmite lunar autoritatii fiscale fisierele care cuprind istoricul inregistrarilor din aparat.

Astfel, pana la data de 20 ale fiecarei luni, utilizatorii acestor echipamente fiscale trebuie sa raporteze datele lunii anterioare; printre informatiile ce necesita a fi comunicate se numara rapoartele zilnice de inchidere, datele din bonul fiscal si altele, toate cuprinse in cadrul unor documente digitale de tip PDF sau XML.

Avand in vedere aceasta obligativitate, un ghid referitor la descarcarea jurnalului electronic din casa de marcat va fi extrem de util pentru utilizatorii vizati.

Procedura de extragere a Raportului Lunar pentru ANAF

Iata care sunt pasii de urmat pentru a extrage Raportul Lunar stocat in memoria caselor de marcat cu jurnal electronic.

 • 1. Porneste casa de marcat;
 • 2. Apasa tasta 9;
 • 3. Tasteaza codul 0030;
 • 4. Apasa tasta TOTAL.
 • 5. Atunci cand pe display pare masaj 1) Export date se apasa din nou tasta TOTAL;
 • 6. Se va afisa mesajul INTRODUCETI UN DISPOZITIV;
 • 7. Conecteaza adaptorul miniusb-usb mama cu stick-ul de memorie introdus;
 • 8. Se va afisa mesajul 1)LUNAR ANAF, dupa care este necesara apasarea tastei TOTAL;
 • 9. Pe display-ul casei de marcat va aparea mesajul “INTRODUCETI INTERVALUL;
 • 10. Se va verifica luna pentru care trebuie emis raportul si, daca este cazul, se va modifica luna calendaristica folosind tastele corespunzatoare cifrelor corecte;
 • 11. Se apasa din nou TOTAL si se asteapta instiintarea ca procedura este finalizata (status indicat prin aparitia mesajului “EXPORTUL ESTE COMPLET”).

Convertirea in XML a Raportului Lunar

Dupa ce exportul s-a efectuat complet, se poate retrage stick-ul de memorie din adaptor, dupa care se va introduce intr-un laptop sau intr-un PC-ul tip Desktop.

In mod automat, casa de marcat realizeaza pe stick folderul denumit AMEF (abrevierea de la Aparat de Marcat Electronic Fiscal), in cadrul caruia se regaseste si fisierul ce poarta denumirea “Perioada_raportare”. Acest fisier are format .P7B si trebuie convertit in XML cu ajutorul soft-ului DUK Integrator, disponibil pe site-ul anaf.ro. DUK Integrator trebuie sa fie descarcat in laptop-ul sau PC-ul pe care se realizeaza procedura. De asemenea, este necesara instalarea in prealabil a aplicatiei Java, daca aceasta nu exista deja pe device-ul utilizat.

Important de stiut

 • Memory stick-ul trebuie sa fie gol in momentul in care se realizeaza exportul fisierelor XML din casa de marcat. Daca aceasta regula nu se respecta, se vor genera erori la depunerea declaratiei 4200 pe site-ul ANAF. Mai exact, se va afisa mesajul “ Numarul de zile fiscale declarate este diferit de numarul de fisiere Z gasite”.
 • Pentru ca un export sa fie realizat corect, el trebuie sa contina minimum un fisier pentru fiecare zi fiscala, precum si un fisier centralizator.
 • Descarcarea rapoartelor poate fi realizata folosind si alte metode, altele decat programul disponibil pe site-ul Autoritatii Fiscale. Acestea sunt, de fapt, software-uri de vanzare si de gestiune care pot fi solicitate de la furnizorul casei de marcat.
Ce este si ce face un terminal POS - Ghid de alegere a celei mai bune solutiiCe este si ce face un terminal POS - Ghid de alegere a celei mai bune solutiiÎn planul oricărui business, fie că este la început ori în plină ascensiune, alegerea echipamentelor fiscale este o etapă importantă. Plățile cu cardul prin terminal POS nu mai reprezintă de mulți ani o noutate în comerț, o nișă care se află într-o continuă dezvoltare. Utilizarea POS-ului nu este doar un pas modern pentru dezvoltarea afacerii, ci și o măsură obligatorie reglementată prin lege. Mai exact, este vorba despre Legea 209/2016, cunoscuta ...
Contabilitate si raportare financiara - care sunt standardele internationale si de ce trebuie sa tii cont ca antreprenorContabilitate si raportare financiara - care sunt standardele internationale si de ce trebuie sa tii cont ca antreprenorSocietățile comerciale listate la bursă sunt obligate să adopte standardele internaționale de raportare financiară (IFRS), după cum stabilește Ordinul nr. 881/2012 al Ministerului Finanțelor Publice. De atunci până în prezent au apărut mai multe noutăți în legislația IFRS care pot pune în dificultate și un specialist cu experiență, dacă nu este bine informat. Trecerea la aceste standarde implică schimbări importante în sistemul financiar de ...
Amenzile si alte consecinte asociate neconectarii caselor de marcat la ANAF la timpAmenzile si alte consecinte asociate neconectarii caselor de marcat la ANAF la timpLegiuitorii nu mai sunt dispuși să amâne termenul pentru conectarea caselor de marcat la serverul Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Data limită pentru operatorii economici încadrați în categoria marilor contribuabili a expirat la finalul lunii iunie 2021, iar cel pentru IMM-uri (întreprinderile mici și mijlocii) se apropie cu pași repezi – 30 noiembrie 2021. Firmele care nu respectă termenele de conectare vor suporta consecințe majore, amenzile ...
Danubius Exim
Suport Service: 021/200 6000
Datecs.ro - Magazin echipamente fiscale
© Copyright Datecs.ro 2023. Toate drepturile rezervate. Operator de date cu caracter personal atestat de ANSPDCP, sub numarul 16326