Descarcarea jurnalului electronic din casa de marcat: ghid util

descarcare jurnal electronic casa de marcat

Potrivit celor mai recente reglementari fiscale, operatorii care utilizeaza case de marcat cu jurnal electronic au obligatia de a transmite lunar autoritatii fiscale fisierele care cuprind istoricul inregistrarilor din aparat.

Astfel, pana la data de 20 ale fiecarei luni, utilizatorii acestor echipamente fiscale trebuie sa raporteze datele lunii anterioare; printre informatiile ce necesita a fi comunicate se numara rapoartele zilnice de inchidere, datele din bonul fiscal si altele, toate cuprinse in cadrul unor documente digitale de tip PDF sau XML.

Avand in vedere aceasta obligativitate, un ghid referitor la descarcarea jurnalului electronic din casa de marcat va fi extrem de util pentru utilizatorii vizati.

Procedura de extragere a Raportului Lunar pentru ANAF

Iata care sunt pasii de urmat pentru a extrage Raportul Lunar stocat in memoria caselor de marcat cu jurnal electronic.

 • 1. Porneste casa de marcat;
 • 2. Apasa tasta 9;
 • 3. Tasteaza codul 0030;
 • 4. Apasa tasta TOTAL.
 • 5. Atunci cand pe display pare masaj 1) Export date se apasa din nou tasta TOTAL;
 • 6. Se va afisa mesajul INTRODUCETI UN DISPOZITIV;
 • 7. Conecteaza adaptorul miniusb-usb mama cu stick-ul de memorie introdus;
 • 8. Se va afisa mesajul 1)LUNAR ANAF, dupa care este necesara apasarea tastei TOTAL;
 • 9. Pe display-ul casei de marcat va aparea mesajul “INTRODUCETI INTERVALUL;
 • 10. Se va verifica luna pentru care trebuie emis raportul si, daca este cazul, se va modifica luna calendaristica folosind tastele corespunzatoare cifrelor corecte;
 • 11. Se apasa din nou TOTAL si se asteapta instiintarea ca procedura este finalizata (status indicat prin aparitia mesajului “EXPORTUL ESTE COMPLET”).

Convertirea in XML a Raportului Lunar

Dupa ce exportul s-a efectuat complet, se poate retrage stick-ul de memorie din adaptor, dupa care se va introduce intr-un laptop sau intr-un PC-ul tip Desktop.

In mod automat, casa de marcat realizeaza pe stick folderul denumit AMEF (abrevierea de la Aparat de Marcat Electronic Fiscal), in cadrul caruia se regaseste si fisierul ce poarta denumirea “Perioada_raportare”. Acest fisier are format .P7B si trebuie convertit in XML cu ajutorul soft-ului DUK Integrator, disponibil pe site-ul anaf.ro. DUK Integrator trebuie sa fie descarcat in laptop-ul sau PC-ul pe care se realizeaza procedura. De asemenea, este necesara instalarea in prealabil a aplicatiei Java, daca aceasta nu exista deja pe device-ul utilizat.

Important de stiut

 • Memory stick-ul trebuie sa fie gol in momentul in care se realizeaza exportul fisierelor XML din casa de marcat. Daca aceasta regula nu se respecta, se vor genera erori la depunerea declaratiei 4200 pe site-ul ANAF. Mai exact, se va afisa mesajul “ Numarul de zile fiscale declarate este diferit de numarul de fisiere Z gasite”.
 • Pentru ca un export sa fie realizat corect, el trebuie sa contina minimum un fisier pentru fiecare zi fiscala, precum si un fisier centralizator.
 • Descarcarea rapoartelor poate fi realizata folosind si alte metode, altele decat programul disponibil pe site-ul Autoritatii Fiscale. Acestea sunt, de fapt, software-uri de vanzare si de gestiune care pot fi solicitate de la furnizorul casei de marcat.
Danubius Exim
Suport Service: 021/200 6000
Datecs.ro - Magazin echipamente fiscale
© Copyright Datecs.ro 2019. Toate drepturile rezervate. Operator de date cu caracter personal atestat de ANSPDCP, sub numarul 16326