Care sunt sanctiunile aplicate pentru evaziunea fiscala in Romania?

info case de marcat

 

Evaziunea fiscala este una dintre infractiunile care atrag consecinte foarte grave pentru cei care incalca legea. Comerciantii care mizeaza pe ebvitarea abila a reglementarilor risca amenzi usturatoare, dar si alte pedepse care le aduc, pe langa lovituri importante in bugetul business-urilor pe care le desfasoara, si prejudicii de imagine greu de remediat sau chiar privarea de libertate. Afla care sunt pedepsele prevazute de legislatia din Romania pentru operatorii economici care se sustrag de la indeplinirea obligatiunilor fiscale.

Temeiul juridic prin care se trateaza problema evaziunii fiscala este Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscala. Conform textului de lege, proprietarii sau administratorii firmelor si companiilor care se sustrag de la indeplinirea obligatiilor fiscale risca sa suporte consecinte grave, dintre care precizam:

  • Privarea de libertate timp de 1-6 ani pentru persoanele care refuza, fara motive intemeiate, sa prezinte organelor competente toate documentele solicitate si bunurile din patrimoniu, in scopul impiedicarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale, in termen de cel mult 15 zile de la somatie. Aceeasi sanctiune se aplica si in cazul celor care impiedica, sub orice forma, intrarea – in conditiile prevazute de lege – a organelor compentente in sedii, incinte ori pe terenuri, cu scopul efectuarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale.
  • Alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor se sanctioneaza cu inchisoare de la 2 la 8 ani si cu interzicerea unor drepturi. 
  • Cei care omit, partial sau integral, mentionarea, in documentele de contabilitate a unor operatiuni comerciale care s-a desfasurat, precum si a veniturilor care au fost realizate risca intre 2 si 8 ani dupa gratii.
  • Detinerea ilegala, punerea in circulatie, fara drept, sau falsificarea unor documente cu regim special utilizate in domeniul fiscal se sanctioneaza cu inchisoare intre 1 si 5 ani. Mai mult decat atat, si aceasta pedeapsa poate fi insotita de interzicerea unor drepturi.
  • Tiparirea, folosirea, detinerea sau punerea in circulatie, cu stiinta, de timbre, banderole ori formulare tipizate, utilizate in domeniul fiscal, cu regim special, falsificate, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi.

E important de mentionat ca, pe langa sanctiunile mentionate mai sus, pot fi aplicate si alte forme de pedeaspa, in functie de prejudiciul produs.
    

Concret, daca prejudiciul depaseste:
a) 100.000 de euro – in echivalentul monedei nationale al acestei sume, persoana in cauza risca aplicarea unei pedepse cu inchisoarea cuprinsa intre 7 si 13 ani, limitele minima si maxima ale pedepsei aplicabila pentru infractiunea savarasita fiind majorate cu inca 5 ani.
b) 500.000 euro – in echivalentul monedei nationale al acestei sume, persoana in cauza risca aplicarea unei pedepse cu inchisoarea cuprinsa intre 9 si 15 ani, limitele minima si maxima ale pedepsei aplicabila pentru infractiunea savarasita fiind majorate cu inca 7 ani.

Avand in vedere toate aceste sanctiuni, este important ca orice operator economic sa respecte inclusiv legislatia fiscala. Printre responsabilitatile managerilor si/ sau cele ale antreprenorilor se numara, de asemeni, verificarea obligativitatii de a utiliza case de marcat si alegerea unor asemenea echipamente, precum si a altor echipamente fiscale omologate si de calitate. 

Danubius Exim
Suport Service: 021/200 6000
Datecs.ro - Magazin echipamente fiscale
© Copyright Datecs.ro 2019. Toate drepturile rezervate. Operator de date cu caracter personal atestat de ANSPDCP, sub numarul 16326