Anulare bon fiscal - cadru legal si etape

Una dintre cele mai importante obligativitati care le sunt atribuite operatorilor economici este utilizarea aparaturii fiscale omologate, in vederea emiterii bonului fiscal (sau, dupa caz, a facturilor). Astfel, fiecare tranzactie trebuie urmata de inmanarea acestuia catre client.

Legea caselor de marcat face, insa, referire si la informatii legate de modalitatile in care un bon fiscal poate fi corectat sau modificat.

Cadrul legislativ

Procedura de anulare a unui bon fiscal este descrisa prin intermediul Normelor metodologice de aplicare care se regasesc in H.G. nr. 479 din 18 aprilie 2003, republicata in Monitorul Oficial nr. 348/25.04.2005, cu modificarile ulterioare.La articolul 36 din H.G 479/2003 sunt prevazute conditiile legale in care se justifica anularea bonului fiscal.

Situatii in care se permite anularea bonului de casa

Potrivit legii, exista doua potentiale situatii in care operatorul economic poate initia anularea bonului de casa:

  • 1. Operatorul de vanzari a introdus o suma gresita pe chitanta fiscala;
  • 2. Tranzactia a fost inregistata, insa clientul nu a mai achitat contravaloarea inscrisa pe bon.


Corectarea bonului de casa se refera, de fapt, la anularea celui emis incorect si la emiterea unui alt bon, in varianta corespunzatoare.
Anularea chitantelor de casa este o procedura esentiala in cazurile descrise anterior, deoarece bonurile gresite vor afecta raportul Z, care se emite la finalul fiecarei zile.

Pasii necesari pentru anularea bonului de casa

Conform articolului 34, litera c) si f) din cadrul O.U.G. nr. 28/1999, este complet interzisa emiterea de bonuri fiscale cu valori negative. De asemenea, nu este permisa anularea ori corectarea unei operatiuni dupa ce bonul de casa a fost deja emis. Prin urmare, modalitatea prin care se pot remedia situatiile in care chitantele trebuie anulate sau corectate consta in intocmirea unui dosar pe baza caruia se va face nota contabila de corectie.

Ce trebuie sa contina dosarul de anulare bon fiscal

Dosarul de anulare a bonului va fi alcatuit din urmatoarele documente:

  • 1. Sesizare scrisa din partea persoanei care a efectuat operatiunea - se va mentiona, de asemenea, motivul care impune corectarea sau anularea bonului. De cele mai multe ori, aceasta sesizare se realizeaza sub forma unui proces verbal.
  • 2. Decizia scrisa de aprobare a corectarii bonului emisa de persoana care se ocupa de gestionarea patrimoniului unitatii economice - poate fi vorba despre directorul financiar-contabil, de contabilul-sef etc.
  • 3. Copia notei/notelor de receptie si constatare de diferente - necesara in cazul in care pretul unui produs a fost introdus gresit in memoria casei de marcat.
  • 4. Nota de contabilitate.

Pe baza acestui dosar va fi justificata diferenta dintre suma care apare pe bon si suma inregistrata.

Case de marcat cu jurnal electronic - amenzi uriase pentru nerespectarea obligației de a folosi noile case de marcatCase de marcat cu jurnal electronic - amenzi uriase pentru nerespectarea obligației de a folosi noile case de marcatObligația firmelor de a avea noile case de marcat cu jurnal electronic este impusă de către Ministerul Finanțelor printr-o Ordonanță de Guvern, iar nerespectarea acesteia ar putea fi sancționată cu amenzi usturătoare, de până la 10.000 de lei. Nerespectarea acestei obligații se afla sub Legea prevenirii, înainte de ultimele modificări aduse de către guvernanți, astfel încât comercianții puteau primi un simplu avertisment la vizita inspectorilor Antifraudă ...
Cat dureaza fiscalizarea casei de marcat?Cat dureaza fiscalizarea casei de marcat?Pentru a putea realiza fiscalizarea unei case de marcat, va trebui să întocmiți un dosar cu mai multe acte, pentru a obține cererea de înregistrare de la ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală). Pentru depunerea dosarului, e necesară prezentarea fizică la sediul autorității a unuia dintre administratorii companiei, un asociat sau un delegat cu procură notarială. Acte necesare pentru predarea dosarului la ANAF Dosarul care trebuie depus la sediul ANAF din ...
Descarcarea jurnalului electronic din casa de marcat: ghid utilDescarcarea jurnalului electronic din casa de marcat: ghid utilPotrivit celor mai recente reglementari fiscale, operatorii care utilizeaza case de marcat cu jurnal electronic au obligatia de a transmite lunar autoritatii fiscale fisierele care cuprind istoricul inregistrarilor din aparat. Astfel, pana la data de 20 ale fiecarei luni, utilizatorii acestor echipamente fiscale trebuie sa raporteze datele lunii anterioare; printre informatiile ce necesita a fi comunicate se numara rapoartele zilnice de inchidere, datele din bonul fiscal si altele, toate ...
Danubius Exim
Suport Service: 021/200 6000
Datecs.ro - Magazin echipamente fiscale
© Copyright Datecs.ro 2020. Toate drepturile rezervate. Operator de date cu caracter personal atestat de ANSPDCP, sub numarul 16326