Anulare bon fiscal - cadru legal si etape

Una dintre cele mai importante obligativitati care le sunt atribuite operatorilor economici este utilizarea aparaturii fiscale omologate, in vederea emiterii bonului fiscal (sau, dupa caz, a facturilor). Astfel, fiecare tranzactie trebuie urmata de inmanarea acestuia catre client.

Legea caselor de marcat face, insa, referire si la informatii legate de modalitatile in care un bon fiscal poate fi corectat sau modificat.

Cadrul legislativ

Procedura de anulare a unui bon fiscal este descrisa prin intermediul Normelor metodologice de aplicare care se regasesc in H.G. nr. 479 din 18 aprilie 2003, republicata in Monitorul Oficial nr. 348/25.04.2005, cu modificarile ulterioare.La articolul 36 din H.G 479/2003 sunt prevazute conditiile legale in care se justifica anularea bonului fiscal.

Situatii in care se permite anularea bonului de casa

Potrivit legii, exista doua potentiale situatii in care operatorul economic poate initia anularea bonului de casa:

  • 1. Operatorul de vanzari a introdus o suma gresita pe chitanta fiscala;
  • 2. Tranzactia a fost inregistata, insa clientul nu a mai achitat contravaloarea inscrisa pe bon.


Corectarea bonului de casa se refera, de fapt, la anularea celui emis incorect si la emiterea unui alt bon, in varianta corespunzatoare.
Anularea chitantelor de casa este o procedura esentiala in cazurile descrise anterior, deoarece bonurile gresite vor afecta raportul Z, care se emite la finalul fiecarei zile.

Pasii necesari pentru anularea bonului de casa

Conform articolului 34, litera c) si f) din cadrul O.U.G. nr. 28/1999, este complet interzisa emiterea de bonuri fiscale cu valori negative. De asemenea, nu este permisa anularea ori corectarea unei operatiuni dupa ce bonul de casa a fost deja emis. Prin urmare, modalitatea prin care se pot remedia situatiile in care chitantele trebuie anulate sau corectate consta in intocmirea unui dosar pe baza caruia se va face nota contabila de corectie.

Ce trebuie sa contina dosarul de anulare bon fiscal

Dosarul de anulare a bonului va fi alcatuit din urmatoarele documente:

  • 1. Sesizare scrisa din partea persoanei care a efectuat operatiunea - se va mentiona, de asemenea, motivul care impune corectarea sau anularea bonului. De cele mai multe ori, aceasta sesizare se realizeaza sub forma unui proces verbal.
  • 2. Decizia scrisa de aprobare a corectarii bonului emisa de persoana care se ocupa de gestionarea patrimoniului unitatii economice - poate fi vorba despre directorul financiar-contabil, de contabilul-sef etc.
  • 3. Copia notei/notelor de receptie si constatare de diferente - necesara in cazul in care pretul unui produs a fost introdus gresit in memoria casei de marcat.
  • 4. Nota de contabilitate.

Pe baza acestui dosar va fi justificata diferenta dintre suma care apare pe bon si suma inregistrata.

POS bancar in folosinta GRATUITAPOS bancar in folosinta GRATUITABluePad-55 BluePad-5000 Daca te numeri printre clientii fideli Datecs – adica folosesti casa de marcat Datecs de cel putin 3 ani – si iti doresti si tu optiunea acceptarii platii cu cardul, dar nu ai posibilitatea achizitionarii unui echipament, venim in intampinarea ta cu o noua solutie: BP 5000 si BP 55. De ce sa alegi POS bancar Datecs? Poti accepta orice forma de plata moderna Previi eroarea umana si frauda - conectezi POS-ul la casa de marcat si primesti direct un singur bon (FISCAL si ...
Ce este si ce face un terminal POS - Ghid de alegere a celei mai bune solutiiCe este si ce face un terminal POS - Ghid de alegere a celei mai bune solutiiÎn planul oricărui business, fie că este la început ori în plină ascensiune, alegerea echipamentelor fiscale este o etapă importantă. Plățile cu cardul prin terminal POS nu mai reprezintă de mulți ani o noutate în comerț, o nișă care se află într-o continuă dezvoltare. Utilizarea POS-ului nu este doar un pas modern pentru dezvoltarea afacerii, ci și o măsură obligatorie reglementată prin lege. Mai exact, este vorba despre Legea 209/2016, cunoscuta ...
Contabilitate si raportare financiara - care sunt standardele internationale si de ce trebuie sa tii cont ca antreprenorContabilitate si raportare financiara - care sunt standardele internationale si de ce trebuie sa tii cont ca antreprenorSocietățile comerciale listate la bursă sunt obligate să adopte standardele internaționale de raportare financiară (IFRS), după cum stabilește Ordinul nr. 881/2012 al Ministerului Finanțelor Publice. De atunci până în prezent au apărut mai multe noutăți în legislația IFRS care pot pune în dificultate și un specialist cu experiență, dacă nu este bine informat. Trecerea la aceste standarde implică schimbări importante în sistemul financiar de ...
Danubius Exim
Suport Service: 0212006000
Datecs.ro - Magazin echipamente fiscale
© Copyright Datecs.ro 2024. Toate drepturile rezervate. Operator de date cu caracter personal atestat de ANSPDCP, sub numarul 16326