Amenzile si alte consecinte asociate neconectarii caselor de marcat la ANAF la timp

Legiuitorii nu mai sunt dispuși să amâne termenul pentru conectarea caselor de marcat la serverul Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Data limită pentru operatorii economici încadrați în categoria marilor contribuabili a expirat la finalul lunii iunie 2021, iar cel pentru IMM-uri (întreprinderile mici și mijlocii) se apropie cu pași repezi – 30 noiembrie 2021. 

Firmele care nu respectă termenele de conectare vor suporta consecințe majore, amenzile de până la 10.000 fiind doar unele dintre acestea. În acest context, ANAF a transmis contribuabililor, în repetate rânduri, să urgenteze conectarea aparatelor de marcat fiscale la sistemul informatic național. Operatorii economici au fost sfătuiți să ia legătura cu unitățile de service pentru a demara cât mai rapid procedurile de conectare și să nu amâne operațiunile către data limită.

Acțiunile de control la marii contribuabili au fost deja demarate

ANAF a demarat 100 de acțiuni de control la operatori economici, pentru a verifica modul de conformare în ceea ce privește conectarea tuturor aparatelor de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic, achiziționate și utilizate de către aceștia. Instituția a informat că inspectorii ANAF au constatat că 87% dintre aceștia s-au conformat, iar pentru ceilalți, care nu au realizat conectarea, au fost aplicate sancțiuni contravenționale, conform legislației în vigoare. 

"Acțiunile de control derulate de ANAF având această tematică, vor continua în perioada următoare atât în scopul prevenirii și combaterii evaziunii fiscale, cât și pentru a asigura un mediu concurențial corespunzător.", a subliniat instituția. 

Neconectarea caselor de marcat la ANAF la timp – consecințe

Nerespectarea obligației de a asigura conectarea la distanță a AMEF, în vederea transmiterii de date fiscale către ANAF, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 8.000 la 10.000 lei, în conformitate cu prevederile art. 10 lit. ff), coroborate cu prevederile art. 11 alin. (1) lit. j), din O.U.G. nr. 28/1999. 

Pe lângă amenda de la 8.000 până la 10.000 de lei, contribuabilii care nu vor respecta termenele limită de conectare riscă și suspendarea activității în punctul de lucru respectiv și confiscarea veniturilor.

Altă amendă pentru nerespectarea legislației se aplică dacă nu se anunță unitatea de service în cazul unor defecțiuni. Operatorul economic trebuie să verifice permanent conexiunea și să ia legătura la timp cu unitatea de service dacă va constata probleme. În caz contrar, va plăti amendă între 2000 și 4000 de lei. 

Totodată, nepăstrarea memoriei fiscale și a jurnalului electronic se sancționează cu amendă de la 40 000 până la 60 000 lei. 

Firmele cu activitatea suspendată mai trebuie să conecteze casa de marcat la ANAF?

Și firmele care au activitatea suspendată au obligația de a conecta casa de marcat la serverele ANAF. Pe perioada suspendării activității la Registrul Comerțului, operatorul este obligat să depună lunar F4109 pentru fiecare lună din perioada de suspendare. F4109 este Declarația privind aparatele de marcat electronice fiscale (AMEF) neutilizate și se depune de către utilizatori în situația în care există aparate fiscale care nu au fost utilizate pentru generarea de date în nicio zi din perioada de raportare.  

Conectarea se realizează pentru toate modelele de AMEF instalate în zone deservite de reţelele de comunicaţii pentru care Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare în Informatică –ICI Bucureşti a eliberat aviz tehnic favorabil şi, după caz, supliment de aviz, conform prevederilor legale stabilite la art. 3 alin. (7) din OUG nr 28/1999. 

După realizarea conectării la sistemul informatic, conform procedurii, operatorul economic deţinător al aparatului de marcat, poate verifica prin intermediul SPV, eventualele mesaje pe care sistemul informatic le poate transmite referitoare la disfuncţionalităţile transmiterii fişierelor de la aparatele de marcat electronice fiscale la sistemul informatic, conform prevederilor art. 2 alin (2) din OpANAF nr. 435/2021. Bineînțeles, pentru a fi la curent cu aceste informații, contribuabilii vor trebui sa se înregistreze în Spațiul Privat Virtual. 

Mulți antreprenori au sperat că termenul pentru conectarea caselor de marcat va fi din nou amânat, însă Ministerul Finanțelor și ANAF au depus eforturi pentru ca întregul proces să fie încheiat în acest an. 

Casele de marcat DATECS dețin certificarea CE și corespund celor mai înalte standarde de calitate. Echipa Danubius îți stă la dispoziție în alegerea aparatului de marcat fiscal potrivit business-ului tău. 

Ce este si ce face un terminal POS - Ghid de alegere a celei mai bune solutiiCe este si ce face un terminal POS - Ghid de alegere a celei mai bune solutiiÎn planul oricărui business, fie că este la început ori în plină ascensiune, alegerea echipamentelor fiscale este o etapă importantă. Plățile cu cardul prin terminal POS nu mai reprezintă de mulți ani o noutate în comerț, o nișă care se află într-o continuă dezvoltare. Utilizarea POS-ului nu este doar un pas modern pentru dezvoltarea afacerii, ci și o măsură obligatorie reglementată prin lege. Mai exact, este vorba despre Legea 209/2016, cunoscuta ...
Contabilitate si raportare financiara - care sunt standardele internationale si de ce trebuie sa tii cont ca antreprenorContabilitate si raportare financiara - care sunt standardele internationale si de ce trebuie sa tii cont ca antreprenorSocietățile comerciale listate la bursă sunt obligate să adopte standardele internaționale de raportare financiară (IFRS), după cum stabilește Ordinul nr. 881/2012 al Ministerului Finanțelor Publice. De atunci până în prezent au apărut mai multe noutăți în legislația IFRS care pot pune în dificultate și un specialist cu experiență, dacă nu este bine informat. Trecerea la aceste standarde implică schimbări importante în sistemul financiar de ...
 Ai nevoie de o casa de marcat noua? Trebuie sa stii aceste 6 lucruri Ai nevoie de o casa de marcat noua? Trebuie sa stii aceste 6 lucruriAi început căutările pentru o nouă casă de marcat și nu știi care este modelul potrivit? Diversitatea de aparate fiscale electronice de pe piață te poate pune în dificultate, de aceea este important să studiezi atent domeniul și să stabilești de la început câteva criterii de selecție. Ca să te asiguri că achiziționezi modelul potrivit pentru firma ta, citește următoarele sfaturi. 1. Asigură-te că modelul ales este acreditat de ANAF Operatorii economici ...
Danubius Exim
Suport Service: 021/200 6000
Datecs.ro - Magazin echipamente fiscale
© Copyright Datecs.ro 2023. Toate drepturile rezervate. Operator de date cu caracter personal atestat de ANSPDCP, sub numarul 16326